Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Συμβεβλημένοι ιατροί με σχέση εργασίας μόνιμου ή αορίστου χρόνου με τον ΕΟΠΥΥ

ΠΙΣ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα 31.1.2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, χθες Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στις 13.30.
Συζητήσαμε με τον αν.υπουργό για την κοινή υπουργική απόφαση με την οποια επιβάλλεται “κουρεμα” στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιατρών από τα ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.
Τονίστηκε για μία ακόμη φορά στον αν.υπουργό η αντιθεση του ΠΙΣ στο “κούρεμα” αυτό δεδομένου ότι τα μικρά και μεσαία ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια που είχαν συμβάσεις με τα ταμεία αυτά βρίσκονται στα όρια λειτουργίας τους και η αποζημίωσή τους από τις οφειλές αυτές είναι κρίσιμη για την συνέχιση της λειτουργία τους. Επίσης, ότι είναι τελείως άδικο στους φαρμακοποιούς να ζητείται έκπτωση 3,5%, στην φαρμακοβιομηχανία 1% και στους ιατρούς 10-20%.
Ο αν.υπουργός, απο την πλευρά του, τόνισε ότι το «κούρεμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, το ποσοστό δε του “κουρέματος” είναι απόφαση του υπουργείου Υγείας. Το υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε, καθορίζει την πολιτική και στον τομέα εκπληρωσης των οφειλών προς τους παρόχους υγείας.
Επισήμανε ότι έχει στην διάθεσή του 1,53 δισ, ευρώ  - εκτός του κονδυλίου για τους φαρμακοποιούς - από το 1,9 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι 30.9.2012) των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.
Ζητήσαμε να αποδοθεί άμεσα τουλάχιστον το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιατρούς προ της εκκαθάρισης. Ο αν.υπουργός υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα μας.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όπως έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη,  θεωρεί άδικο το “κούρεμα” των οφειλών προς τους ιατρούς. Η πίεση είναι συνεχής προς κάθε κατεύθυνση για τον άνω σκοπό, τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτεται από τις αμοιβές των ιατρών των ταμείων η λειτουργία των ιατρείων και των εργαστηρίων.  

Στηρίζουμε την σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομειακών ιατρών καθώς και τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών του ΕΟΠΥΥ από αύριο (1.2.2013)
.
Για τον Π.Ι.Σ

Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γ. Γραμματέας
           
            Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ                                                Κ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΠΟΣΙΠΥ-Η παραβατική συμπεριφορά του κράτους απέναντι στον ιατρικό κόσμο


Προς
Υπουργό Υγείας, κ. Α. Λυκουρέντζο
Αναπλ. Υπουργό Υγείας, κ. Μ. Σαλμά
Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλο


Η παραβατική συμπεριφορά του κράτους απέναντι στον ιατρικό κόσμο

   Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε καθημερινές αναφορές δημόσιων λειτουργών στην παραβατική συμπεριφορά μεμονωμένων εκπροσώπων του ιατρικού κλάδου που συμπίπτει χρονικά να γίνονται κάθε φορά που πρόκειται να δεχθούμε μία νέα οικονομική  επιδρομή με μειώσεις, κουρέματα, αθέτηση  πληρωμών κ.λ.π.
   Η θέση μας είναι ότι η αναφορά σε μεμονωμένα περιστατικά   παραβατικότητας δεν μπορεί να χαρακτηρίζει ολόκληρο τον κλάδο των υγειονομικών και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τονίζεται ανάλογα και ο κοινωνικός ρόλος και η προσφορά της συντριπτικής τους πλειοψηφίας.
   Με αφορμή τα περί παραβατικότητας θα θέλαμε και εμείς από την πλευρά μας να καταγράψουμε τα στοιχεία της παραβατικής συμπεριφοράς του κράτους απέναντι μας, που μας έχουν οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα και μένουν στο απυρόβλητο επειδή είναι προφανές ότι το κράτος δεν δεσμεύεται από την υπογραφή του.
    1) Πριν την σύσταση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τα αλήστου μνήμης ταμεία Ο.Π.Α.Δ., Ο.Α.Ε.Ε. κ.λ.π. είχαν την νομική υποχρέωση να εξοφλούν τους προμηθευτές τους εντός 90 ημερών.
    Π.Δ. 113/2010, ΦΕΚ 194/Α’/22-11-2010, άρθρο 7, παράγραφος 6 γ.
   « Ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι οι απλήρωτες υποχρεώσεις μετά την πάροδο 90 ημερών από την ημερομηνία που ορίζεται στη σχετική σύμβαση» .
   Όπως όλοι γνωρίζουμε με υποσχέσεις της διοίκησης του Ο.Π.Α.Δ. για εμπρόθεσμη εξόφληση των υποχρεώσεων των ταμείων κατευθυνθήκαμε σε εκχώρηση των απαιτήσεων μας έναντι του δημοσίου σε τραπεζική διαδικασία Factoring και χρηματοδοτηθήκαμε πληρώνοντας τόκο άνω των 10% ετησίως για όλα αυτά τα χρόνια αφού το κράτος «λησμόνησε τις 90 ημέρες της υποχρέωσης του».
   2) Παραμονή της σύστασης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εν μία νυκτί  οι συσσωρεμένες  υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων απέναντι μας φορτώθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών «Σαχινίδης» για να ξεκινήσει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καθαρός και κατά τα άλλα καθολικός διάδοχος των ταμείων που τον συνιστούσαν.
   3) Πολύχρονες  προσφυγές  μας από το 2005 στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αναπροσαρμογή των καθηλωμένων από το 1991 αμοιβών μας για τις εργαστηριακές πράξεις,  κατέληξαν στην απόφαση 94/2010 του ΣτΕ που αναφέρει : «  διαπιστώνει την αδικαιολόγητη παράλειψη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να συμμορφωθεί προς την  υπ’ αριθ. 3619/2008 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
   Καλεί το ανωτέρω Υπουργείο να συμμορφωθεί προς την εν λόγω απόφαση  εντός τριμήνου από την  κοινοποίηση σε αυτό του παρόντος πρακτικού» 24/09/2010
Στη συνέχεια καταλογίσθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ στον Υπουργό Υγείας για μη συμμόρφωση του, το οποίο εισπράχθηκε από την ΠΕΕΒΙ, ενώ το κράτος συνέχισε να αγνοεί την απόφαση του ΣτΕ.
   4) Το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προχώρησαν σ’ ένα ακόμα βήμα προσαρμογής προς την απόφαση του ΣτΕ απομειώνοντας αυθαίρετα τις τιμές βασικών διαγνωστικών εξετάσεων, Αξονική – Μαγνητική Τομογραφία, Καρκινικοί Δείκτες, Εξετάσεις Θυρεοειδούς, αγνοώντας προκλητικά τις τιμές των εξετάσεων Γεν. Ούρων 1,76 ευρώ, Γενική Αίματος 2,88, Ακτινογραφία θώρακος 4,05 ευρώ.
Εμείς προσφύγαμε στις 07/01/2013 στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακυρώσεως, που και να δικαιωθούμε μάλλον θα εισπράξουμε πάλι κανένα πρόστιμο από τον τότε Υπουργό και κανείς δεν πρόκειται και πάλι να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ.
5) Το κράτος θεσμοθέτησε την υποχρέωση μας να δηλώνουμε στη φορολογική μας δήλωση  τα νομικά πρόσωπα, τις θεωρητικές εισπράξεις μας από την παροχή υπηρεσιών ανεξάρτητα αν έχουμε λάβει τα χρήματα από τα συμβεβλημένα ταμεία.
    Το ίδιο λοιπόν κράτος που μας οφείλει τις υποχρεώσεις του από τα ασφαλιστικά ταμεία, μας φορολογεί για όλα τα χρόνια των οφειλών του σαν να μας τα έχει καταβάλλει και μας επιβαρύνει με την ανάλογη προκαταβολή φόρων για την επόμενη χρονιά.
   Η μη συμμόρφωση των δικών μας φοροδοτικών υποχρεώσεων απέναντι στο κράτος αποτελεί ποινικό αδίκημα, η μη συμμόρφωση του κράτους για τις υποχρεώσεις του απέναντι μας δεν αποτελεί τίποτα…….
   Ψάξαμε και δεν βρήκαμε τίποτα ανάλογο παγκοσμίως που μας καθιστά  μοναδικό παράδειγμα προς μίμηση.
  1. Ο νεοσύστατος Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ξεκίνησε καθαρός απαλλαγμένος από τα βάρη του παρελθόντος….όπως αναφέραμε και με καλή διάθεση και εμπιστευόμενοι τη νέα ηγεσία του προσυπογράψαμε  τη νέα σύμβαση με τον Οργανισμό και ενημερωθήκαμε για το συνολικό ποσό που θα διατίθετο για την Πρωτοβάθμια Υγεία που ήταν 352.000.000 ευρώ.
   Στον εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου (1 τριμήνου του 2012) αναθεωρήθηκε ο προϋπολογισμός με μείωση 45 εκατ. Ευρώ, άρα τελικά 307.000.000 ευρώ.
  Στη συνέχεια και χωρίς καμία ενημέρωση μας ο προϋπολογισμός μειώθηκε στα 150.000.000 ευρώ όπως και ο προϋπολογισμός άλλων παρόχων γιατί τα χρήματα έλλειπαν από την κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης.
   Φθάσαμε να ενημερωθούμε τον Σεπτέμβριο 2012 για τα 150.000.000 ευρώ του προϋπολογισμού μας από την νέα πολιτική ηγεσία, όταν επί μήνες κανείς δεν μας είχε ενημερώσει ότι παρείχαμε υπηρεσίες χωρίς προϋπολογισμό.
   Η συνέχεια είναι γνωστή.
7) Ο νεοσύστατος πάλι Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παραβιάζοντας το άρθρο 4, παράγραφος 1 του Συντάγματος για την αρχή της ισότητας που « επιβάλλει την ομοιόμορφη μεταχείριση των προσώπων που τελούν υπό αυτές ή παρόμοιες συνθήκες…ώστε να διασφαλίζεται  η πραγμάτωση του Κράτους Δικαίου και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του καθενός με ίσους όρους»
   Έχει προβεί σε ανομοιομερή εξόφληση των υποχρεώσεων του απέναντι στους παρόχους κατά το δοκούν και σύμφωνα με τη συνδικαλιστική πίεση που του επιβάλλεται.
    Είναι γνωστό ποιοι πάροχοι πληρώθηκαν για Οκτώβριο του 2012 και ποιοι περιμένουν ακόμα τον Ιούλιο.
  1. Με τον νεοσύστατο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υπογράψαμε τις ατομικές μας συμβάσεις που στο άρθρο 18 της σύμβασης αυτής αναφέρεται « Το ταμείο καταβάλλει στο Ι.Δ.Ε.  ή Ι.Π. ως προκαταβολή το 90% του αιτούμενου ποσού εντός 45 ημερών μετά από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, με βάσει τα οριζόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 24 του Νόμου 3965/2011.»
   Σήμερα έχουμε πληρωθεί το 90% μέχρι και το μήνα Ιούνιο…
   Κύριε Υπουργέ Υγείας,
   Κύριε Αναπλ. Υπουργέ Υγείας,
   Κύριε Πρόεδρε του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,
   Δεν θέλουμε να ζούμε σε τέτοια χώρα, δεν θέλουμε τέτοια αντιμετώπιση από τους λειτουργούς της πατρίδας μας.
   Είναι στο χέρι σας να το αλλάξετε, εμείς έχουμε όλη την καλή πρόθεση να σας στηρίξουμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση.


Ο Πρόεδρος                                                Ο Γενικός Γραμματέας 
Λ.Αναγνώστου                                                       Ι. Κλεινάκης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΣΘ


Θεσσαλονίκη, 28 Ιανουαρίου 2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Από τα μέσα του Δεκεμβρίου του 2012 έως σήμερα και με αφορμή την αναγκαία εκταμίευση της δανειακής δόσης εξελίσσεται στην πολιτική μας ζωή μια επιχείρηση αισιοδοξίας σε πλήρη αντίθεση με τα οικονομικά δεδομένα του μέλλοντος.
Στο πολύ επικίνδυνο «χαζοχαρούμενο κλίμα» που επιχειρείται να δημιουργηθεί θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς δεν αναζητούνται λύσεις πέρα από τις παραγγελίες του ΔΝΤ και παράλληλα για ακατανόητους (;;) λόγους εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα εις βάρος του γενικού καλού, των οικονομικών της υγείας και της κοινής λογικής.
Η απόφαση για τα ISO των εργαστηριακών ελήφθη όταν ήδη οι αλυσίδες έχουν ενοποιήσει τις οργανωτικές και διοικητικές υπηρεσίες τους και ετοιμάζονται να μεταφέρουνε βιολογικά δείγματα για εξέταση από τόπο σε τόπο (και εκτός Ελλάδος ενδεχομένως). Οι εργαστηριακοί ιατροί αν δεν αντιδράσουν δημιουργικά με κινήσεις ουσιαστικής προσαρμογής, απειλούνται απόλυτα από την ακολουθούμενη πολιτική ακόμη και να βρεθούν σε μη βιώσιμη κατάσταση. Τα μικρά εργαστήρια είναι υπό διωγμό.
Για το λόγο αυτό ο Ι.Σ.Θ. κινείται ταχύτατα ώστε να καταστεί ο ίδιος φορέας πιστοποίησης υψηλής ποιότητας και με επιπλέον επιστημονικούς όρους. Εργαζόμαστε ώστε σύντομα τα ISO του Ι.Σ.Θ. να είναι διαθέσιμα στους συναδέλφους με ελάχιστη συμβολική επιβάρυνση και με όρους που να καθιστούν σαφές προς όλους  ότι είναι άλλο η ιατρική και άλλο το εμπόριο.
Στην ίδια κατεύθυνση και για τους ίδιους λόγους δεν υπήρξε ανακοίνωσή μας για την υποτιθέμενη υποχρέωση να αναρτηθεί στα ιατρεία η πινακίδα ενημέρωσης των «καταναλωτών». Η ερμηνεία του αναρμόδιου υφυπουργού δεν μας αφορά και κακώς ζητήθηκε από τον ΠΙΣ.  Έχουμε ζητήσει γνωμοδότηση για το θέμα με βάση το γενικότερο νομικό πλαίσιο της υγείας και με προοπτική την απαγόρευσης της ανάρτησης πινακίδων με προσβλητικό περιεχόμενο για τους ασθενείς. Οι ασθενείς είναι ασθενείς, ούτε καταναλωτές, ούτε πελάτες, ούτε χρήστες υπηρεσιών. Φυσικά υποχρεούμαστε όλοι και πάντα να εκδίδουμε αποδείξεις για τις υπηρεσίες μας.
Σε ότι αφορά το «κούρεμα» των παλαιών οφειλών των ταμείων, αισθανόμαστε την ανάγκη να «συγχαρούμε» δημόσια την πολιτική ηγεσία γιατί είναι «δίκαιη» και έχουν «πρόσωπο στην αγορά». Αυτό προκύπτει από το ενιαίο κούρεμα έως 20% στο σύνολο της οφειλής για τον κλινικό των €20, για τον μικροβιολόγο της γενικής ούρων των €1,7 αλλά και για τους προμηθευτές των υπερτιμολογημένων αναλωσίμων.  Είναι προφανές ότι το πολιτικό σύστημα όπου έχει ανάγκες, εξυπηρετεί τους «πελάτες του» με συνέχεια και συνέπεια. Οι υποχρεώσεις προς τους ιατρούς δεν περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό του. Στο σκάνδαλο αυτό το κούρεμα κατά 3,5% στα φάρμακα είναι απλώς πταίσμα.
Επειδή η άρνηση του δημοσίου να αποπληρώσει τις οφειλές του θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα των ιατρείων και ιδιαίτερα των εργαστηρίων η δε ανακοίνωση δεν ορίζει πότε θα υπάρξει εξόφληση (αφήνοντας και ένα μεγάλο υπόλοιπο για το απροσδιόριστο μέλλον) κανείς γιατρός δεν πρέπει να αναστείλει τις νομικές ενέργειές του.
Η μονομερής και αυθαίρετη ρύθμιση του «κουρέματος», για την οποία ούτε προσχηματικά δεν ρωτήθηκε ο ιατρικός κόσμος, ως η τελευταία σταγόνα στο ποτήρι της πολιτικής ευτελισμού των ιατρών δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.
Το σύνολο των αιτημάτων μας μπορεί πλέον να συμπυκνωθεί σε μια πρόταση:«Αλλαγή πολιτικής και πολιτικής ηγεσίας στην υγεία τώρα». Ζητούμε από τη γενική συνέλευση του ΠΙΣ (9-10/2/2013) το αίτημα αυτό να συζητηθεί αυτοτελώς και κατά προτεραιότητα και με ανυποχώρητες δράσεις να διεκδικηθεί μέχρι τέλους.


 Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
 Dr Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος  Νικόλαος Π. Νίτσας

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Έκτακτη επίσκεψη του Ι.Σ.Α. στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο κο Σταϊκούρα για την άμεση αποπληρωμή οφειλών στους γιατρούς και την ελαχιστοποίηση του «κουρέματος».

Δράσεις για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στο Συστήματος Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ

ΙΣΑ: Διαπομπεύονται οι γιατροί για να καλυφθεί το κούρεμα των οφειλών!

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Διυπουργική σύσκεψη για τη χρηματοδότηση και την εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ


Γραφείο Τύπου Υπουργού
Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ευρεία Διυπουργική Σύσκεψη ανάμεσα στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζο, τον Υπουργό  Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Μάριο Σαλμά.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οριστικοποιήθηκε η διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων μέσω του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του Εθνικού Συστήματος Υγείας των προηγουμένων ετών. Αποφασίστηκε περιορισμένη ποσοστιαία μείωση επί των οφειλομένων, διαφορετική ως το προς ποσοστό της ανά κατηγορία παρόχων, λαμβανομένου υπόψιν άλλων μειώσεων οι οποίες, ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί, όπως το claw back και το rebate σε βάρος της φαρμακοβιομηχανίας.  Οι υπόλοιπες μειώσεις κυμαίνονται από 8% έως και 20% επί των οφειλομένων.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ευρύτατη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, όπου συμμετείχαν ο Υπουργός κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Πελοπίδας Καλλίρης, ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ, κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία έχουν συμβληθεί στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Σε αυτή τη συνάντηση ορίστηκαν οι διαδικασίες υλοποίησης των αποφάσεων της προηγηθείσας διυπουργικής, ενώ διαμορφώθηκε το χρονοδιάγραμμα για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Γιατί φεύγουν οι εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία; Κύμα αποχωρήσεων από το ΕΣΥ

Ιδού η νέα «στρατηγική» στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην ΝΕΤ .


"Να νοικιάσουμε τις υποδομές του ΕΣΥ σε ξένα ασφαλιστικά ταμεία, να εισάγουμε ιατρικό τουρισμό" Γ.Στουρναρας


Μετά το 57 min


Γελοιοποίηση χωρίς όρια για τον "αντιστασιακό" Λοβέρδο!

NΑ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Γράφει ο Π.Π.
Καταιγισμό τηλεφωνημάτων απο εργαστηριακούς γιατρούς δεχτήκαμε για το χθεσινό μας σχόλιο με τίτλο "βοά η πιάτσα για τον υφυπουργό υγείας Μάριο Σαλμά" (εδώ). Οργή, αγανάκτηση αλλά και ερωτηματικά υποψίας με την προτροπή "γράψτε τα, για να τα μάθουν στο...

Μαξίμου, γιατί ο υφυπουργός σκοπίμως ή μη εξυπηρετεί συμφέροντα" ήταν το περιεχόμενο όλων των τηλεφωνημάτων. Εμείς μεταφέροντας τις απορίες και την αγωνία -μικροβιολόγων και ακτινολόγων απο όλη τη χώρα - και θεωρώντας οτι στο Μαξίμου δεν είναι παντογνώστες για να γνωρίζουν εξειδικευμένα ζητήματα, εκτιμούμε οτι πρίν τους έλθει ο ταμπλάς στο κεφάλι... πρέπει το γρηγορότερο να καλέσουν τον κ. Σαλμά για εξηγήσεις. Τα ερωτήματα είναι απλά: Γιατί προτείνει επιπλέον πιστοποίηση που εκτιμάται σε 10.000 περίπου ευρώ το χρόνο για κάθε μικρή εργαστηριακή μονάδα; Δεν αρκεί το να έχουν όλοι iso; Δεν οδηγεί εκτός αγοράς πολλές μικροβιολογικές και ακτινοδιαγνωστικές μονάδες; Ποιός επωφελείται απο μια τέτοια απόφαση; Δεν αποτελεί φωτογραφία πριμοδότησης μεγάλων ιατρικών αλυσίδων; Δεν θα είναι για παράδειγμα ενισχυτική της θέσης στην αγορά του κ. Σπανού ο οποίος με μία μόνον πιστοποίηση θα καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα σε όλη την Ελλάδα και με έχτρα μάλιστα "μπόνους" 10 ευρώ παραπάνω ανά εξέταση; Αυτή είναι η πρόθεση του υφυπουργού; Να κλείσουν οι μικρές ιατρικές μονάδες και να περάσει η υγεία στις τσέπες των μεγάλων αλυσίδων; ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Έχοντας γνώση της ευαισθησίας και της ακεραιότητας των συνεργατών του πρωθυπουργού στο Μαξίμου είμαστε βέβαιοι οτι θα ζητήσουν ενημέρωση απο τον κ. Σαλμά και θα αποκαταστήσουν τα πράγματα. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να επανέλθουμε.
PHGH FIMOTRO

Γιατί «βούλιαξε» η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Γιατροί του ΕΣΥ με νόμιμα ιδιωτικά ιατρεία! Οι αποδοχές, οι κόντρες και τα προνόμια!

Ο ΙΣΑ αμφισβητεί το πεδίο εφαρμογής της με αριθμ. Α2-1145/2012 (ΦΕΚ Β 3313/12-12-2012 αγορανομικής διάταξης


Ο ΙΣΑ με έγγραφό του, της 14-1-2013 αμφισβήτησε το κατά πόσο τα ιατρεία και οι ιατρικές εταιρείες ως φορείς προεχόντως άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 1 της παραπάνω αγορανομικής διάταξης σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται η ανάρτηση πινακίδας ότι «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ- ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)».
Για το λόγο αυτό ζήτησε από τον κ. Υπουργό όπως άμεσα με ερμηνευτική εγκύκλιο προβεί στην αναγκαία διευκρίνιση ότι κατά την έννοια των παραπάνω διατάξεων στις «επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών» δεν εμπίπτει η άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος (ιατρικής, δικηγορίας κλπ).
Το ΔΣ του ΙΣΑ αποφάσισε ότι εφόσον ο Υπουργός εμμείνει στην άποψη ότι στη ρύθμιση αυτή ανήκουν και οι φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Ενημερώνουμε πάντως τα μέλη μας ότι η παράβαση της εν λόγω αγορανομικής διάταξης συνεπάγεται την επιβολή προστίμου 1000 €.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                    ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Υποχρεωτική η ανάρτηση πινακίδας στο ιατρείο...


Υποχρεωτική η ανάρτηση πινακίδας από όλους τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, σε εμφανές σημείο του ιατρείου.

Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ 
ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ
ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ - ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
CONSUMER IS NOT OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE
OF PAYMENT HAS NOT BEEN RECEIVED (RECEIPT-INVOICE)


Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ανακοίνωση ΠΙΣ για Πανελλαδική πανιατρική απεργία την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου‏



Αθήνα, 9/1/2013
  
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

   Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με την έλευση και της νέας χρονιάς 2013, για μια ακόμη φορά εκφράζει την αγωνία του για τα όρια αντοχής του συστήματος υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού, με κίνδυνο κατάρρευσης.
  
   Η λογιστική τακτική του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ των συνεχών και με κάθε τρόπο περικοπών των δαπανών υγείας, η ελλιπής χρηματοδότηση, η ύφεση και η ανεργία (που προκαλούν μείωση εισφορών) οδηγούν σε υποβάθμιση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, τους ιατρούς σε οικονομική καχεξία και τους ασφαλισμένους σε εξασθένιση των παροχών τους και αδυναμία πρόσβασης και λήψης στοιχειώδους περίθαλψης.
 
   Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αυξάνονται συνεχώς, ιατροι, εργαστήρια, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα του συστήματος.
  
   Τα νοσοκομεία αποδιοργανώνονται με την κατάργηση - συγχώνευση νοσοκομείων, τμημάτων και μονάδων και τη μείωση θέσεων του προσωπικού και οι νέοι οργανισμοί που δημοσιεύονται στα ΦΕΚ δείχνουν που οδηγείται το δημόσιο νοσοκομειακό σύστημα υγείας.
  
   Οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ έχουν αποδυναμωθεί, με τους εργαζόμενους ιατρούς και λοιπό προσωπικό να προσπαθούν χωρίς οργάνωση και προοπτική να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της περίθαλψης.
  
   Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την ασκούμενη πολιτική και το μικρό και μεσαίο ιδιωτικό ιατρείο κλείνει.
  
   Συστηματικά ο ιατρικός κόσμος βάλλεται μέσα από την πολιτική επιβολής του μνημονίου και της τροϊκας, σε όλα τα επίπεδα με κάθε τρόπο: η άναρχη απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος, η συνταγογράφηση με δραστική ουσία, η ένταξη του τομέα περίθαλψης του ΤΣΑΥ στον ΕΟΠΥΥ, οι περικοπές μισθών και αποζημιώσεων ιατρικών επισκέψεων, πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων, η πολύμηνη στάση πληρωμών, τα εξαντλητικά φορολογικά μέτρα κλπ.
  
   Χρειάζεται συνεχής και συλλογικός αγώνας, προκειμένου να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια και το κύρος του ιατρικού επαγγέλματος αλλά και τις ανθρώπινες παροχές υγείας προς τους ασφαλισμένους.
  
   Για τους λόγους αυτούς όλοι οι ιατροί της χώρας απεργούμε πανελλαδικά την Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου, διεκδικώντας το σεβασμό στο λειτούργημα του ιατρού και στην περίθαλψη του ασφαλισμένου.
  
   Καλούμε τις ομοσπονδίες του χώρου ΟΕΝΓΕ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, τους ιατρικούς συλλόγους και τις ιατρικές ενώσεις να εκφράσουμε μαζικά την διαμαρτυρία μας και να δώσουμε το μήνυμα και την απάντηση ότι η υποβάθμιση της υγείας μέσα από αυτή την πολιτική οδηγεί στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού και σε ενδυνάμωση της ανθρωπιστικής κρίσης.
  
Σημείωση: Ενημερώνουμε ότι η τακτική γενική συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Crowne Plaza Mιχαλακοπούλου 50, 9-10 Φεβρουαρίου. Θα σταλεί η σχετική πρόσκληση.
 
Για τον Π.Ι.Σ
 
Ο Πρόεδρος  
 Ο Γ. Γραμματέας
 Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ 
 Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Διορθώθηκε το συκοφαντικό περιεχόμενο των οδηγιών όπου ο ιατρός παρουσιαζόταν ως "φούφουτος"

Ο ΙΣΑ ΚΑΙ Ο ΦΟΥΦΟΥΤΟΣ

Ανακοίνωση ΙΣΘ σχετικά με τη νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης - 14/1/2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 1/1/2012

ΕΟΠΥΥ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Κοπή πίτας ΠΕΒΕ




ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013, ώρα 8.30 μ.μ.
Αίθουσα Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Πλ. Αριστοτέλους 4)

Ο ρόλος της Βιταμίνης D στην παιδική ηλικία.
Π. Νικολαϊδου - Καρπαθίου
Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Διευθύντρια Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο « Αττικόν ».



Αμέσως μετά, το Δ.Σ. της Π.Ε.Β.Ε σας προσκαλεί 
στην  καθιερωμένη κοπή της πίτας που θα ακολουθήσει στο ELECTRA PALACE




Για το Διοικητικό Συμβούλιο






Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Με λιγότερους γιατρούς ο ΕΟΠΥΥ! Κόβονται 1 στους 10

Δημόσια Διαβούλευση Σχεδίου Αξιολόγησης της Ποιότητας των Ακτινοδιαγνωστικών και Βιοπαθολογικών Εργαστηρίων

Ιατρικό μονοπώλιο στη Σάμο; Πηγή:www.capital.gr

Το μοντέλο των ΗΠΑ, η πρόταση Λιαρόπουλου και το τέλος των εισφορών